Roihuvueren Käpy & Kantarelli jakaa ruokaa, juomaa, matkailua ja elämää kaupungissa ja vähän maallakin. Reseptini ovat kotikokeille, jotka eivät omista mittalusikoita ja osaavat lukea minun välillä ranskalaisilla viivoilla heittämiä reseptejä. Matkavinkkini niille, jotka jakavat puolestaan omansa minulle.

tiistai 3. toukokuuta 2011

Sparris & risotto

'Onhan se kivaa, kun ravintoloissa huomioidaan kauden raaka-aineet, mutta onko mielikuvituksettomampaa kuin laittaa iso lakana ikkunaan, joka huutaa PARSAVIIKOT!!' hän ajatteli ja huomasi kaupassa parsahyllyn kohdalla kuinka suu alkoi napsaa.


Toisto on opintojen äiti ja toimii myös markkinoinnissa. -Ei se mua saanut osallistumaan ravintolan parsaviikoille, mutta tänään laitan parsaa risoton kera. Ruokakoriin tarttui myös yksi mun lempivihannes fenkoli ja pian kokeilen toimiiko fenkoli lainkaan parsan kanssa. Alkossa vaiheilin pienen 0,25l ruoanlaittovalkkarin ja ison pullon välillä - usein halpa, kiireessä valittu ruoanlaittoviini ehtii etikoitua jääkaapissa kun sitä ei pysty juomaan pelkiltään - mutta onneksi olin ahne ja otin ison pullon. Pari lasia valkkaria ruokaa laittaessa kruunaa mun ihanan päivän ja tätä valkkaria juo ihan mielellään.


Tässä resepti:
















Parsa & Fenkolirisotto




  • puolikas fenkoli, ota vihreät tupsut sivuun ja pieni puolet kannasta pikkukuutioiksi, siipaloi loput isommiksi paloiksi 
  • 3-5 vihreää parsatankoa, kuorittuina ja paloiteltuina reiluihin paloihin 
  • 1/2 sipuli, pieniksi kuutioiksi leikattuina 
  • 2 valkosipulin kynttä, ohueksi siipaloituina 
  • 4 dl risottoriisiä 
  • noin 3dl valkoviiniä 
  • oliiviöljyä 
  • parmesania 
  • (creme fraichea tai kermaa) 

Kiehauta noin 7dl vettä ja 1/2 rkl suolaa kattilassa ja keitä parsan ja fenkolin palat vedessä, noin 3min. Nosta kasvikset vedestä reikäkauhalla sivuun ja säästä keitinvesi.
Kuumenna pari ruokalusikallista oliiviöljyä laakeassa kasarissa tai korkeareunaisessa pannussa ja freesaa kuutioidut sipulit ja fenkoli sekä valkosipuli. Lisää lopuksi risottoriisi ja jatka kuullottamista vielä minuutin verran matalalla lämmöllä, lisää tarvittaessa oliiviöljyä ja sekoita koko ajan kevyesti. Kun öljy on imeytynyt riisin ja kasvisten pintaan, kaada riisin joukkoon puolet valkoviinistä ja jatka hämmentämistä, kunnes neste on imeytynyt riisiin. Kaada loput viinistä riisiin joukkoon ja jatka hämmentämistä, kun neste on taas haitunut, siirry lusikoimaan joukkoon parsan ja fenkolin keitinvettä ja jatka näin kunnes kaikki neste on käytetty tai kunnes risotto on al dente.

Mikäli neste loppuu kesken, mutta riisi ei ole vielä mielestäsi sopivan kypsää, voit lisätä vettä tai valkoviiniä. Tärkeää risoton kypsennyksessä on kuitenkin matala lämpö ja se, että risottoa hämmennys tapahtuu kahdeksikkoa piirtämälä. -Tästä ei ole tieteellisiä todisteita, mutta eräs italialainen sanoi minulle, että tämä on ainoa oikea tapa, kuka minä olen väittämään vastaan?

Kun risotto on kypsää, raasta joukkoon reilusti parmesania. Olisin itse laittanut tähän pari lusikallista creme fraichea, mutta jääkaapissani oli kermatuotevajarit. Lisää parmesanin kanssa aiemmin keitetyt parsat ja fenkolit ja koristele fenkolin silputuilla tupsuilla.
Ja viiniksi sekä ruoanlaittoon, että lasiin valikoitui PasquaChardonnay 2010, hinta 7 €.

Tuli hyvä kevään avaus ja fenkolilla ja parsalla on paljonkin yhteistä samalla lautasella! Samalle lautaselle kuuman risoton kanssa voi kääriä parman kinkkua. Pientä kerman tilkkaa jäin kuitenkin kaipaamaan, mutta tästedes raastan parmesanini aina raastimen isolla osalla - tulee paljon kauniimpaa ja vaivattomampaa parmesanraastetta!


Noni ja kukas tulis siivoamaan mun keittiön?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti