Roihuvueren Käpy & Kantarelli jakaa ruokaa, juomaa, matkailua ja elämää kaupungissa ja vähän maallakin. Reseptini ovat kotikokeille, jotka eivät omista mittalusikoita ja osaavat lukea minun välillä ranskalaisilla viivoilla heittämiä reseptejä. Matkavinkkini niille, jotka jakavat puolestaan omansa minulle.

tiistai 31. toukokuuta 2011

yangın dağ yufka böreği

Huomenna kuvataan Itä-Helsingissä erääseen elokuvaan viimeisiä kuvia ja meikä ajatteli keitraajan ominaisuudessa, että ryhmä voisi arvostaa välipalana turkkilais-roihuvuorelaista piirasta yufkataikinasta. Yufka on mun keittiön uusi lemppariraaka-aine, tää on kolmas ruoka, jota teen mokomasta kamasta ja vaikken ihan yllä Istanbulin tarjonnan tasoisiin herkkuihin, I'm getting there one börek at a time. 


Yufka on siis filotaikinan tyylistä ohutta vehnätaikinaa ja börek on piiras turkiksi. Roihislaisen tästä börekistä tekee mun vapaa reseptin sovellus, ja tässä herkku tulee : 


Roihuvuoren yufkapiiras


1 pkt pyöreää yufkaa


voiteluun:

1 dl vettä
6 kananmunaa
100g voita, sulatettuna

jauhelihatäyte:
400 g naudan tai lampaan jauhelihaa
4 valkosipulin kynttä ohueksi viipaloituina
2 rkl tomaattipyrettä
1 tl juustokuminaa
1 rkl granaattiomenasiirappia (Araratista)
1 rkl muscovadosokeria
½ dl punaviiniä
n. 2 tl suolaa

½-1 kesäkurpitsa, ohuesti siivutettuna ja oliiviöljyllä kostutettuna
½ pnt tilliä
2-3 kevätsipulin vartta
200 g fetaa tai mozzarellaa

mustia seesamin siemeniä
oliiviöljyä
Kuumenna laakea kasari tai pannu kuumaksi ja ruskista jauheliha siinä valkosipulien kera. -Käytä mieluiten rasvaista jauhelihaa, kuten lammasta, mutta jos sinulla on esim. vähärasvaista naudan jauhelihaa, lorauta pannuun ensin tilkka öljyä. Lisää loput mausteista ja anna jauhelihan hautua, kunnes neste on haihtunut. Mausta suolalla ja tarkista maku.
Sekoita kananmunien rakenne rikki ja sekoita niiden joukkoon vesi ja sula voi.
Roihuvuoren yufka böregi lähtövalmiina
Rasvaa pyöreä kakkuvuoka tai uunin kestävä keraaminen kulho. Levitä yufkapaketin taikinakäärö varovasti työpöydälle ja irroita ensimmäinen taikinakerros ja levitä se kulhoon niin, että reunat tulevat reilusti yli. Paina taikina pohjaa myöten, ei haittaa vaikka yufka hieman repeilee. Voitele taikina voi-kananmunaseoksella. Lisää seuraava kerros edellisen päälle, taas niin, että taikina rönsyilee reilusti astian yli. Voitele kerros taas munaseoksella ja ripottele päälle tilliä, kevätsipulia ja 1/3 osa fetasta. Käännä toisen kerroksen reunat fetan päälle ja voitele taas munaseoksella. Ripottele käännetyn taikinan päälle 1/3 osa jauhelihasta ja kesäkurpitsaviipaleita.
Toista taas uudella yufka-taikinakerroksella ja täytä kuten edellä; ensin fetalla ja yrteillä, sitten jauhelihalla ja kesäkurpitsalla. Muista voidella joka kerros!
mänkki kääntää taikinan reunaa, kohta komeus kipataan uuniin
Viimeisen taikinalevyn päälle ei tule enää täytettä, mutta reunat käännetään kuitenkin sisään päin voitelun jälkeen ja käännökset voidellaan vielä munaseoksella, ennen kuin alimman kerroksen viimeiset rippeet on käännetty nätisti kohti piiraan keskustaa. Lopuksi börek voidelaan lopulla munaseoksesta, koristellaan seesaminsiemenillä ja paistetaan uunissa noin 170-180 asteessa parikymmentä minuuttia, tai kunnes pinta on kauniin ruskea. Kun vuoka on jäähtynyt hetken, kumoa piiras työpöydälle kääntämällä vuoka ylösalaisin. Anna jäähtyä huoneen lämpöiseksi ennen leikkaamista ja tarjoamista.
Vegeversio syntyy tietenkin ilman jauhelihatäytettä, jota en lähtisi korvaamaan millään soijalla, koska turkissa olen syönyt tätä aina vegeversiona niin, että täytteinä on vain kevätsipulia, tilliä & fetan tyyppistä mietoa juustoa. 

Laitan kuvan valmiista piiraasta ja kuvauksista huomenissa!

Raaka-aineet noudin yhdestä lempi elintarvikekaupoistani Ararat Arista : http://www.araratarifood.com/5.html
ja ruoan turkkilaisen nimen käänsi google : http://translate.google.fi/#

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti